Pintxos med Vindelnrökt Skinka, picklad fänkål och chilimajonnäs

Pintxos är minimackor, oftast baguetteskivor, med god topping. Ursprungligen från Spanien men är populära över hela världen. Goda som tilltugg, på buffén, till adventsminglet, som mellanmål eller varför inte en hel måltid med olika sorters pintxos? Vi toppar gärna med Vindelnrökt skinka, karré, fläskfilé eller sidfläsk – kombinationerna är lika många som idéerna.

Pintxos med Vindelnrökt Skinka, picklad fänkål och chilimajonnäs

Gör så här

Den picklade fänkålen gör du bäst dagen innan eller låter den stå minst 6 timmar i kylen för att blir riktigt god. Koka upp vatten, socker och ättika. Låt svalna. Häll lagen över fänkålen och låt stå i kylen, ju längre desto bättre. 

Gör chilimajonnäs genom att lägga äggulor, vinäger och salt i en skål och blanda ihop med en mixerstav eller elvisp, tillsätt sedan oljan droppvis. Vispa sist i srirachasåsen och ställ majonnäsen i kylen.

Stek padrones i olja, salta och ställ åt sidan.

Spritsa eller bred ut chilimajonnäsen på baguettskivorna. Lägg på lite av den picklade fänkålen. Ta ett grillspett och trä på en padron. Trä på lite Vindelnrökt skinka luftigt och sätt spettet i baguettskivan.

Tips!

Picklad fänkål: Har du inte tid att förbereda den blir den god om du låter den vila i lagen ca 30 minuter också, den får inte lika mycket smak men tillräckligt för att det ska vara värt att göra!

Chilimajonnäs: Srirachasås är en sorts stark chilisås, går bra med mindre mängd tabasco men smaka av så det inte blir för starkt. En av hemligheterna med att lyckas med en majonnäs är att ingredienserna ska hålla samma temperatur så ta gärna ut äggen en stund innan så de har ungefär samma temperatur som oljan och vinägern, då är det lättast att lyckas utan att majonnäsen skär sig!

Ingredienser

12 pintxos

Picklad fänkål

1 dl ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 fänkål, tunt skivad

Chilimajonnäs

2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 dl olja med neutral smak
2 tsk srirachasås
12 små padron-paprikor
1 msk rapsolja
1 tsk salt

Stekta padrones

200 g Vindelnrökt skinka, tunt skivad
En halv baguette skuren i ca 2 cm tjocka skivor

Relaterade produkter

Vindelnrökt Skinka, Nät