Paj med Vindelnrökt Skinka, trattkantareller och bladspenat

En lättgjord och god paj som funkar lika bra att äta som den är till kvällsmat som t ex på buffébordet eller till kräftorna.

Gör så här

Lägg den torkade svampen i en skål med vatten så att den mjuknar. Sätt ugnen på 225 grader.

Börja sedan med pajdegen: Blanda mjöl, salt och smörkuber i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, picka några hål med en gaffel och låt pajskalet vila i frysen ca 15 minuter. Förbered fyllningen under tiden.

Fyllningen: Ta upp svampen ur vattnet och hacka grovt. Stek sedan svampen tillsammans med den finhackade löken och Vindelnrökta skinkan. När det fått lite färg tillsätter du den grovt hackade bladspenaten och steker lite till. Ställ sedan fyllningen åt sidan.

Ta ut pajskalet från frysen och förgrädda i ca 10 minuter.

Gör äggstanning: Vispa ihop grädde och ägg lite lätt i en bunke, blanda sedan ner ost och peppar.

Fördela fyllningen i det förgräddade pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda pajen i ca 20–30 minuter i 175 grader eller tills den har fått fin färg och har stannat.

Ingredienser

4-6 portioner

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 g smör, (kylskåpskallt) i kuber
0,5 tsk salt
2–3 msk vatten

Fyllning

200 g Vindelnrökt skinka, i små kuber
1,5 dl torkade trattkantareller
1 liten påse bladspenat, grovt hackad
0,5 röd lök, finhackad

Äggstanning

2 dl grädde
3 ägg
50 g Västerbottensost
svartpeppar

Relaterade produkter

Vindelnrökt Skinka, Nät

Paj med Vindelnrökt Skinka, trattkantareller och bladspenat

En lättgjord och god paj som funkar lika bra att äta som den är till kvällsmat som t ex på buffébordet eller till kräftorna.

Ingredienser

4-6 portioner

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 g smör, (kylskåpskallt) i kuber
0,5 tsk salt
2–3 msk vatten

Fyllning

200 g Vindelnrökt skinka, i små kuber
1,5 dl torkade trattkantareller
1 liten påse bladspenat, grovt hackad
0,5 röd lök, finhackad

Äggstanning

2 dl grädde
3 ägg
50 g Västerbottensost
svartpeppar

Gör så här:

Lägg den torkade svampen i en skål med vatten så att den mjuknar. Sätt ugnen på 225 grader.

Börja sedan med pajdegen: Blanda mjöl, salt och smörkuber i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, picka några hål med en gaffel och låt pajskalet vila i frysen ca 15 minuter. Förbered fyllningen under tiden.

Fyllningen: Ta upp svampen ur vattnet och hacka grovt. Stek sedan svampen tillsammans med den finhackade löken och Vindelnrökta skinkan. När det fått lite färg tillsätter du den grovt hackade bladspenaten och steker lite till. Ställ sedan fyllningen åt sidan.

Ta ut pajskalet från frysen och förgrädda i ca 10 minuter.

Gör äggstanning: Vispa ihop grädde och ägg lite lätt i en bunke, blanda sedan ner ost och peppar.

Fördela fyllningen i det förgräddade pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda pajen i ca 20–30 minuter i 175 grader eller tills den har fått fin färg och har stannat.

Se fler recept på vindelnrokt.se/recept