Jansson á la Vindelnrökt

Trött på vanlig Janssons frestelse? Vi har en ny idé! Testa denna varianten med en råraka i botten, lite inlagd lök och en majonnäs med brynt smör och ansjovis. Självklart med lite knaperstekt Vindelnrökt Sidfläsk på toppen. Supergott och dessutom kanon som plockmat!

Jansson á la Vindelnrökt

Gör så här

Börja med att tunt skiva och pickla löken i 1-2-3 lagen. Ställ sedan i kylen.

Bryn sedan smöret, låt svalna litegrand och blanda sedan ihop med majonnäsen och mixa sedan ned ansjovisfiléerna.

Hacka sidfläsket i små tärningar och stek tills de blivit krispiga, låt sedan rinna av på hushållspapper. Skala och skrubba potatis och riv den grovt. Blanda med salt och pressa ut så mycket vatten du kan. Hetta upp en stekpanna med olja och smör, lägg i klickar av den rivna potatisen och tryck till med en stekspade för att platta ut. Stek på medelvärme i 4-5 minuter per sida. Viktigt är att rårakan får ordentligt med stekyta innan du vänder.

Servera rårakan med det stekta Vindelnrökta sidfläsket, majonnäsen och den picklade löken. Garnera med exempelvis krasse eller gräslök.

Ingredienser

Cirka 10 stycken

Brynt smör och ansjovis-majonnäs

2 dl färdig och god majonnäs (går utmärkt att göra en egen)
ca 50g smör
3-4 ansjovisfiléer

Råraka

4 potatisar
Salt
Olja
Smör

Picklad lök

2 gula lökar
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten

Till servering

Vindelnrökt sidfläsk
Krasse