Färskpotatisstomp med Vindelnrökt Sidfläsk

Gör så här

Börja med att skrubba färskpotatisen, lägg den i en kastrull med rikligt saltat vatten. Om du använder vinterpotatis så skala den först. Koka potatisen tills den är mjuk igenom.

Tärna det Vindelnrökta sidfläsket i så små tärningar du kan, stek i en panna tills det blir knaprigt och ställ åt sidan.

Lägg smöret i en kastrull och koka smöret tills det börjar bli gyllenbrunt, kom ihåg att röra om i botten. När smöret börjat bli gyllenbrunt drar du det åt sidan. 

När potatisen kokat klart häller du av vattnet. Ta sedan en stomp eller en slev och pressa försiktigt sönder potatisarna. Häll sedan på det brynta smöret, gräddfil, hackade örter och det stekta sidfläsket. Blanda runt och smaka av med salt och peppar. Stompet är gott till sill, chark eller att äta som det är. Servera direkt!

Ingredienser

4 portioner
600g färskpotatis (eller t ex mandelpotatis)
100g sidfläsk
50g brynt smör
1,5 dl gräddfil
1 dl dill, finhackad
0,5 dl gräslök, finhackad
1 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar

Relaterade produkter

Vindelnrökt Sidfläsk

Färskpotatisstomp med Vindelnrökt Sidfläsk

Ingredienser

4 portioner

600g färskpotatis (eller t ex mandelpotatis)
100g sidfläsk
50g brynt smör
1,5 dl gräddfil
1 dl dill, finhackad
0,5 dl gräslök, finhackad
1 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar

Gör så här:

Börja med att skrubba färskpotatisen, lägg den i en kastrull med rikligt saltat vatten. Om du använder vinterpotatis så skala den först. Koka potatisen tills den är mjuk igenom.

Tärna det Vindelnrökta sidfläsket i så små tärningar du kan, stek i en panna tills det blir knaprigt och ställ åt sidan.

Lägg smöret i en kastrull och koka smöret tills det börjar bli gyllenbrunt, kom ihåg att röra om i botten. När smöret börjat bli gyllenbrunt drar du det åt sidan. 

När potatisen kokat klart häller du av vattnet. Ta sedan en stomp eller en slev och pressa försiktigt sönder potatisarna. Häll sedan på det brynta smöret, gräddfil, hackade örter och det stekta sidfläsket. Blanda runt och smaka av med salt och peppar. Stompet är gott till sill, chark eller att äta som det är. Servera direkt!

Se fler recept på vindelnrokt.se/recept