Staffan Ling

Staffan Ling, du är en välkänd Umeåprofil som nästan alla har någon slags koppling till verkar det som. Vad tycker du är det bästa med Vindelnrökt?

För mig är det bästa med Vindelnrökt balansen mellan sältan och röksmaken, att produkten dessutom har en bra konsistens är också viktigt. Jag har alltid värnat om Norrland och jobbat här i stort sett hela mitt liv, så att den tillverkas lokalt är jätteviktigt.

Du har gjort matlagningsprogram i TV, skrivit kokböcker och suttit i flertalet jurys kopplat till livsmedel. Har du alltid varit intresserad av matlagning?

Ja, jag har alltid varit matintresserad och blev riktigt intresserad av matlagning när jag träffade Hubert Förster på hotell Dorotea. Han visade hur man kunde ta till vara våra naturtillgångar och samtidigt tillföra en del nya smaker. Hubert dog i början av sommaren, men hann göra mycket för gastronomien och var en stor tillgång för turismen. Märta-Lis Nordvall i Vindeln var också en viktig person för min matutveckling, hon drev under många år hotellet i Vindeln och vi gjorde faktiskt ett mindre matlagningsprogram i TV under 80-talet.

Du tycker förutom att laga mat även om att resa vad vi har förstått, får vi ta del av ett spännande kulturmöte i ditt recept måntro?

Min fru och jag reser en del och då gärna till Frankrike. I början av sommaren var vi och vandrade i Dordogne i södra Frankrike och mötte där några amerikaner som förundrades över fransmännens förmåga att smaksätta aptitretande mousser och krämer så att de passar både före, under och efter en måltid. Då hade vi precis fått in en amuse bouche före maten, en blomkålscréme med fruktjuice. När jag kom hem och skulle göra något med Vindelnrökt så hade jag just denna amuse bouche färskt i minnet och tänker utgå från den smakupplevelsen. Blomkål är en fantastisk råvara som gifter sig väl med sältan och röksmaken hos det Vindelnrökta, så den återkommer faktiskt i två av recepten.

Läcker aptitretare med Vindelnrökt

Ingredienser

4 personer

Ett par skivor Vindelnrökt skurna i väldigt små bitar.
En bit rökt sidfläsk från Vindeln för att ta tillvara rätt röksmak.
200 g blomkål
1 dl vispgrädde
1 liten melon typ cantaloup eller honungs.

Gör så här

Bryt blomkålen i mindre bitar och koka 10 minuter i lättsaltat vatten. Sila och mixa slät i en matberedare. Vispa grädden halvtjock. Kärna ur melonen och skär ut fruktköttet. Mixa fruktköttet så du får en vacker fruktjuice.

Stek sidfläsket så du får ut lite flott och blanda det i den vispade grädden. Vänd ihop grädden med blomkålen.

Välj glas typ ett lite större snaps att servera i. Fyll nedre tredjedelen med melonjuice. Lägg cremen ovanpå (gärna med hjälp av spritspåse om du vill få det snyggt). Garnera med den finskurna skinkan (om man vill kan man lägga de små skinkbitarna på bakplåtspapper på en plåt och köra de i ugnen i 200 grader för att få de lite knapriga). Serveras med en liten sked.

Blomkålscreme med brynt smör och Vindelnrökt Skinka

Ingredienser

4 personer

200 g strimlad, Vindelnrökt Skinka.
50 g brynt smör
Blomkålscreme
200 g blomkål
1 dl créme fraiche
Lite salt

Gör så här

Dela blomkålen i mindre bitar och koka 10 minuter i lättsaltat vatten. Sila och mixa slät i en matberedare. Vänd i créme fraiche och smaka av med salt. Lägg upp cremen på tallrik, lägg den strimlade skinkan över. Häll det brynta smöret över och garnera med citroncest och finhackad timjan.

Vindelnrökta chips

Gör så här

Skär skivad, Vindelnrökt skinka i små fyrkanter och lägg de på bakplåtspapper på en plåt.

Sätt ugnen på 200 grader och kolla så att de blir så knapriga du vill ha dem. Voilà det är klart!

Kan blandas med en variant där man lägger tillskurna skinkskivor i små bakformar så man får en liten skål. Låt de svalna innan du fyller de med créme fraiche, färskost eller liknande. Garnera med en liten bit päron.