Kajsa Nilsson

Kajsa Nilsson, grafisk formgivare och illustratör. Du har fått i uppdrag att tolka Vindelnrökt visuellt och sätta form och färg på våra nya förpackningar. Berätta, hur har du tänkt?

Jag blev förstås superglad för att få tolka Vindelnrökt genom ett mönster! Jag vill att mönstret ska spegla produkten på bästa sätt och berätta om innehållet i förpackningen. Vindelnrökt är en ren produkt utan några andra tillsatser än salt – vilket återspeglas i mönstret. Robin hade en klar bild av vad de ville ha, vilket underlättar designprocessen. Mönstret är ritat för hand för att få fram känslan av hantverk och det lokalproducerade med ett rökeri i Vindeln.

Jag ritade ett grafiskt mönster med illustrationer av rök, salt, en alkvist, som används vid rökningen, och en gris så klart! Ett renhorn finns också med eftersom endel produkter är vilt. Det blir lite mer färg än vad vi har sett på Vindelnrökts förpackningar tidigare. Det ska kännas enkelt, genuint, rustikt men också nytt och fräscht!

Tittar man i din portfolio så finns det ju en hel del olika livsmedel som du varit med och tagit fram både etiketter och förpackningar till – är det något som är särskilt roligt med att formge just till livsmedelsbranschen?

Jag tycker att det är spännande med förpackningar, det berättar så mycket om vad som finns i. Tar man bort förpackningen är det svårt att se skillnad på köttbitarna, honungen eller vad det nu kan vara. Sen älskar jag ju mönster! Jag vill att varje förpackning ska vara som en ask praliner som man bara vill ha.

Jag har också ett stort intresse för lokalproducerat – jag är uppväxt på en liten gård med tjurar, kalvar, får, höns och hästar. Då jag var liten tänkte jag inte så mycket på att det vi åt var producerat på gården. Det är jag väldigt tacksam för idag! Jag äter bara kött som jag vet var det kommer ifrån. Jag jobbade på en gård med att mjölka kor innan jag pluggade grafisk design, så jag har väl en rätt bra inblick i hur mycket jobb det är bakom – från jord till bord.

Det roligaste med det här jobbet är också att arbeta med de drivna människorna bakom företagen. De har verkligen ett genuint intresse för sina produkter och tillverkningen. Det är ett roligt arbete att få deras produkter att synas i butikshyllan och få fler att handla lokalproducerat!

Nu har du ju tolkat Vindelnrökt rent visuellt, om vi pratar smak och användning – vad tycker du är det bästa med Vindelnrökt och hur använder du det i din matlagning?

Jag äter det helst som det är, jag nallar från kylskåpet och skär bitar som jag äter som godis. Så det brukar inte finnas så mycket kvar för matlagning hemma.

Om jag ska försöka mig på ett recept, så ska det vara enkelt och gå snabbt. Tjockpannkaka med Vindelnrökt! Och så rårörda lingon till, och grädde. Mums!!

Sen tycker jag att det är den perfekta presenten från Västerbotten att ge bort en bit Vindelnrökt, särskilt nu när den får ett fint mönster på sig!

 

Kajsas bästa recepttips; Fläskpannkaka med Vindelnrökt sidfläsk, hittar du här.

Kajsas mönster för Vindelnrökt