Jörgen Engdahl

Jörgen Engdahl, krögare och köksmästare på Umeås finkrog Hunger & Törst. Vad tycker du att Vindelnrökt tillför i din matlagning?

Vindelnrökt tillför både smak och struktur. Med det menar jag att vi inte bara använder den fysiska produkten utan lyfter även ut smakerna separat och använder i olika delar av matlagningen. Det blir så mycket mer än bara en skiva kött, den genuina röksmaken är svår att framställa på konstgjord väg, fettet är som guld för oss!

Du har ju rötterna på västkusten, hur kombinerar du helst våra produkter med ditt västkustska ursprung?

Det rökiga i produkterna matchas otroligt bra till de ljusa fisksorterna som jag är van vid hemifrån. Tillexempel en ångad torskrygg med knaperstekt Sidfläsk. En annan favorit är att göra majonnäs på fettet från Vindelnrökt Sidfläsk och servera till en friterad rödspätta till exempel. Magiskt gott!

Det är ju ett tydligt säsongstema i den mat ni serverar på restaurangen, vilken säsong tycker du gör sig bäst med Vindelnrökt?

Murriga smaker under höstsäsongen tycker jag är som gjorda för att kombinera med Vindelnrökta produkter. Vi har en väldigt spännande höst framför oss på Hunger & Törst där produkterna finns med i olika former. Vi har bland annat ett antal olika gästspel, där kommer naturligtvis Vindelnrökt vara ett givet komplement. Det är alltid roligt att lyfta fram de lokala specialitéerna.

Norrländska Kroppkakor med Vindelnrökt Sidfläsk

Ingredienser

ca 4 portioner

Kroppkakor
500 g kokt mandelpotatis
1 ägg
1,5dl vetemjöl
1 tsk salt
120g knaperstekt Vindelnrökt sidfläsk
Olja till fritering (alternativt stekning)

Brynt hasselnötssmör
125 g smör, osaltat
40 g hasselnötter (skalade och hackade)
1 citron, skalet

Picklade senapsfrön
0,5 dl bruna senapsfrön
1 msk ättika
2 msk strösocker
2 msk vatten

Cognacsmarinerade lingon
1 dl lingon
3 tsk cognac
1 msk honung

Gör så här

Kroppkakorna
Koka potatisen tills den är klar, använd potatissticka. Häll av vattnet och pressa potatisen i purépress. Vispa upp ägget lätt. Blanda potatis, mjöl, salt och uppvispat ägg försiktigt. Rulla ut degen på en arbetsyta med lite mjöl så den inte klibbar fast och dela den i små bullar, cirka 50 gram styck. Gör en fördjupning med tummen i varje bulle och lägg ned det knaperstekta sidfläsket. Tryck sedan ihop degen runt fyllningen och koka i lättsaltat vatten tills de flyter upp till ytan.

För bästa resultat ska du fritera kakorna strax innan servering, alternativt steka dem i riklig mängd olja. Fritera/stek tills de får en fin, brun och krispig yta.

Brynt hasselnötssmör
Skala och hacka hasselnötterna. Rosta dem på hög värme i en torr stekpanna. Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme under omrörning. När smöret blir gyllenbrunt, dra direkt av plattan och blanda ned citronskalet och de rostade nötterna. Håll smöret ljummet till servering. Se bara till att plattan inte är för varm, då riskerar du att det bränns.

Picklade senapsfrön
Blanda alla ingredienser och låt koka upp, var noga med att röra lite så inte senapsfröna bräns fast. Sänk sedan värmen en aning och låt puttra cirka 12 minuter. Låt sedan svalna.

Cognacsmarinerade lingon
Dessa kan vara en bra idé att förbereda några dagar innan serveringen. Rör ihop lingon med cognac och honung. Ställ sedan i kylen 3 dagar innan servering. Gör gärna en större mängd och lägg i konservburk, håller några månader i kylskåpet.