Anna Hållsten

Anna Hållsten, en av arrangörerna till Umeå smakfestival, grattis till nomineringen till Årets Varumärke på Umeågalan, hur spända är ni?

Tack!!! Vi är väldigt glada och stolta – och enormt förväntansfulla! Att bli nominerade är ju så otroligt kul bara det och att nu få komma till Umeågalan och kanske kanske få vinna ett pris… det är stort!

Ni har ju hållit på med Smakfestivalen sedan premiären 2014 – varför tycker du att det är så viktigt att värna och lyfta fram de lokala bryggerierna, restaurangerna och producenterna?

Det är hela anledningen till att vi startade Umeå Smakfestival så för oss är det viktigt att främja det lokala. Vi har väldigt många fina råvaror, duktiga matföretagare och restauranger i regionen som behöver lyftas ännu mer och det tycker jag vi gör under Umeå Smakfestival. Kan vi få fler att handla lokalt skapar det fler arbetstillfällen i vårt närområde, vi slipper frakta maten så långt och vi behöver bönder och deras djur som håller landskapet öppet. Dessutom är det ju ganska viktigt att veta vad vi stoppar i magen och ju närmare konsument och producent är varandra desto lättare är det att få förståelse för varandras behov och önskemål. Vi har enormt mycket att vara stolta över när det gäller mat och dryck här Västerbotten!

Du jobbar inte bara mycket med mat utan lagar också mycket mat, vad tycker du är det bästa med Vindelnrökt?

I vårt hushåll använder vi ofta Vindelnrökt som en smaksättare i matlagning, Vindelnrökt Sidfläsk finns alltid hemma i kylskåpet och förgyller allt från fläskpannkaka och pasta till grytor och köttfärssås. Fläsket ger mer smak och gör det enkelt att laga mat. På frukostbordet finns alltid Vindelnrökt Skinka och under helgerna kompletteras det med knaperstekt Sidfläsk till äggröran. Vindelnröktberoende kanske det kallas…

Ragu (eller köttfärssås) med Vindelnrökt Sidfläsk

Ingredienser

ca. 6-8 portioner

1 kg nötfärs
2 burkar tomater
1/2 liter oxfond (om du använder koncentrerad fond ta 1,5 msk och blanda med 5 dl vatten), helst ekologisk
2 gula lökar
1 morot
150 g Vindelnrökt sidfläsk
smör till stekning
1 dl vitt vin
salt och peppar
ev några droppar citron
ev 0,5 dl Marsalavin
riven Parmesanost

Gör så här

Bryn köttfärsen i omgångar. Tillsätt tomater och oxfond och låt puttra. Finhacka gul lök, morötter och Vindelnrökt sidfläsk som du steker i smör tills fläsket börjar brynas och löken blir genomskinlig. Tillsätt en skvätt vin i stekpannan för att fånga upp allt gott som finns däri, lägg sen över allt i den puttrande grytan. Låt puttra ca 3 timmar. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev citron och reducerat Marsalavin.

Servera med pasta och riv parmesanost över. Häll upp ett glas Barbaresco. Bli poppis.