Alexander Sundqvist
Alexander Sundqvist, du driver ett stort Instagramkonto med över 17 000 följare där du lagt ut över 700 bilder, de absolut flesta på mat – är du aldrig rädd att inspirationen ska ta slut?
Jag är en person som andas, lever och tänker på mat större delen av dygnet. Man kanske skulle kunna säga att jag är besatt… Det som är så kul med mat är ju att det finns så oändligt mycket att lära sig och att testa. Alla olika trender som kommer och går, nya länder att upptäcka med sitt unika skafferi och smakbild gör att det alltid finns något nytt att smaka. Jag tror inte att det går att bli fullärd inom området då det alltid kommer något nytt!
När man lagar så mycket mat som du gör och tar så pass många bilder, finns det något tips du skulle vilja skicka med till de som fotar mat hemma – vad ska man tänka på för att det ska se så där riktigt gott ut?
Det finns en del saker att tänka på när man fotar mat och jag ska ge er några av mina bästa tips!
1. Se till att ha bra ljus när du fotograferar. Försök att fota medan det är ljust ute och kanske nära ett fönster som släpper in ljus. Fota dock inte i direkt solljus!
2. Försök att jobba med ett fint upplägg, tänk på att inte lägga för mycket mat på tallriken. Garnera gärna dina rätter med olika örter. Man kan även försöka att jobba runt maträtten, kanske kan man ha en liten skål med några kryddor som är med i rätten?
3. Olika vinklar till olika matupplägg. En del rätter som t.ex. en pizza är ju en väldigt platt maträtt. En sådan rätt gör sig bäst att fotas ovanifrån medans en hög med nybakta bullar kan göra sig bäst med ett foto från sidan.
Du har vid ett flertal tillfällen använt Vindelnrökt i dina recept, och gjort några som vi har på vår egen hemsida. Hur använder du helst Vindelnrökt i din egen matlagning?
Det jag tycker är så bra med Vindelnrökt är att ni har ett helt unikt smak-id. Detta gör att man kan ge en väldigt fin karaktär till det man lagar. Jag använder ofta era produkter som en smaksättare där jag vill få in den goda rökta smaken, t.ex. i en köttgryta eller en bolognese. Jag använder gärna Vindelnrökt skinka eller sidfläsk som huvudråvara i en god pasta, i en sallad eller på frukostbordet. Jag lagar ofta mat med norrländska råvaror och där passar Vindelns rökighet som handen i handsken.
Coq au vin med Vindelnrökt Sidfläsk
Ingredienser
4 portioner
4 kycklinglår på ben
200 g Vindelnrökt sidfläsk, tärnat
200 g skogschampinjoner, kvartade (delad i fyra)
1 gullök, hackad
3 vitlöksklyftor
1 tsk tomatpuré
7,5 dl rött vin
0,5 dl kycklingfond, hemmagjord (2 msk köpesfond)
1 tsk torkad timjan
3 lagerblad
1 citron, saften
2 msk vetemjöl
Till servering
Rostad potatis
Färsk persilja
Gör så här
Börja med att steka Vindelnrökt sidfläsk i en ugnsfast gryta, lyft upp med en hålslev och låt fettet ligga kvar. Höj värmen till max och när det ryker ur pannan tillsätter du kycklingen. Bryn kycklingen ordentligt runt om.
När kycklingen har fått fin färg tillsätter du hackad gullök, champinjoner och det stekta fläsket. Pressa i vitlöksklyftor och låt steka 5 minuter till.
Tillsätt tomatpuré och kryddor. Strö över mjölet och stek någon minut till. Häll sedan över rött vin och späd ev. med lite vatten så att det täcker kycklingen. Ställ in grytan i ugnen på 150 grader i ca 1–1,5 timmar eller tills kycklingen är mör. Rör om då och då. Ta upp grytan på spisen, smaka av kryddningen och tillsätt citronsaft.
Toppa med persilja och servera tillsammans med rostad potatis.
Pasta med Vindelnrökt Skinka
Ingredienser
4 portioner
200 g Vindelnrökt skinka, tärnad
Olivolja
4 port tagliatelle
4 äggulor
3 dl grädde
3 dl parmesanost, riven
3 dl gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök, strimlad
svartpeppar
Till servering
Parmesanost
God olivolja
Gör så här
Slå på en kastrull med vatten till pastan, glöm inte att salta ordentligt.
Stek den tärnade Vindelnrökta skinkan i lite olivolja. När skinkan börjat få lite färg sänker du värmen och tillsätter schalottenlök. Stek ett par minuter. Så fort pastavattnet kokar tillsätter du pastan och kokar enligt anvisning.
Tillsätt gröna ärtor i stekpannan och pressa i en vitlöksklyfta.
Blanda grädde, parmesanost och äggula i en skål, smaka av med svartpeppar.
När pastan fortfarande är ganska al dente tar du den från värmen och sköljer hastigt med kallt vatten i ett durkslag. Lägg sedan pastan i stekpannan och häll på ägg-mixen. Nu är det viktigt att du inte har för hög värme i stekpannan, då kommer du att få en äggröra istället för en krämig pastasås.
Rör om hela tiden tills du märker att såsen börjar tjockna och bli krämig. Ta av från värmen genast och servera! Riv över lite extra parmesanost och ringla över en god olivolja.