Vindelnrökt Sidfläsk med äggröra och ugnsbakade tomater

Vindelnrökt Sidfläsk med äggröra och ugnsbakade tomater

Gör så här

Börja med Ugnsbakade tomater: Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram en ugnsfast form och lägg ner tomaterna i den. Ringla över olivolja och krydda med timjan, salt och peppar. Blanda om tomaterna och sätt in i ugnen ca 25–30 minuter.

Medan tomaterna är i ugnen skivar du sidfläsket och steker det i en stekpanna. Håll det därefter varmt på ett fat. Fettet som blir kvar i stekpannan häller du i en kastrull där du ska göra äggröran.

Äggröra: Knäck upp äggen i en skål, häll i grädde och salt. Blanda. Häll över äggsmeten i kastrullen med fett från sidfläsk eller smör. Slå på kastrullen på medelhög värme. Använd en slickepott och se till att hela tiden röra om i botten.

När du märker att äggsmeten börjar bli tillagad i botten drar du den lite åt sidan och fortsätter att röra om. Upprepa detta moment med att röra om och föra kastrullen fram och tillbaka över den varma plattan och sedan åt sidan. Detta gör att äggröran tillagas varsamt och den blir krämig. När äggröran har nått önskad konsistens häller du över den i en ny skål/kastrull för att den inte ska fortsätta att tillagas. Strö över hackad gräslök och servera tillsammans med bakade tomater och stekt sidfläsk. Avnjut med ett gott surdegsbröd och din favoritsmoothie. Smaklig måltid!

Tips!

För att få till en riktigt krämig äggröra krävs lite tålamod och försiktighet. Tillaga äggröran i en kastrull med inte för bred botten. Använd inte stekpannan till äggröra, det blir snarare stekt äggröra än en härligt krämig sådan. Rätten passar perfekt som en del av en brunchbuffé eller på egen hand.

Ingredienser

4 portioner
250g Vindelnrökt sidfläsk

Äggröra

8 ägg
25g stekfett från Vindelnrökt sidfläsk (eller smör)
0,5 dl grädde
1 krm salt

Ugnsbakade tomater

400g körsbärstomat på kvist
3 msk olivolja
1 tsk oregano
salt och peppar

Till servering

gräslök

Relaterade produkter

Vindelnrökt Sidfläsk