Rökt majonnäs på svålen från Vindelnrökt Sidfläsk

Gör din egen majonnäs och använd svålen från sidfläsket, då får du både gott sidfläsk till burgaren och en riktigt smakrik majonnäs!

Rökt majonnäs på svålen från Vindelnrökt Sidfläsk

Gör så här

Börja med att skära av fläsksvålen från en bit Vindelnrökt sidfläsk (om du inte redan sparat en bit i frysen). Lägg svålen i en kastrull tillsammans med 1 dl rapsolja. Värm oljan på medelhög värme och låt svålen få lite färg. Dra sedan åt sidan och låt stå minst 30 min (väntar du längre får den mer röksmak). Sila bort svålen.

Lägg äggula och dijonsenap i en bunke och vispa tills det blir lite fluffigt. Blanda sedan den ”rökta” oljan med resterande olja. Samtidigt som du vispar kraftigt häller du försiktigt ner olja (till en början droppvis, för att sedan hälla i en tunn stråle) i ägg och senapsblandningen. Allt eftersom kommer majonnäsen att tjockna.

Smaka av med sherryvinäger och salt. Tycker du majonnäsen blir för tjock så späd med lite vatten i taget till önskad konsistens.

Servera till en god hamburgare eller som dipp till pommes frites eller grönsaksstavar.

Tips!

Om majonnäsen känns lite smörig och fet så är det bästa tipset att tillsätta lite mer salt och även smaka av med mer syra i form av extra vinäger. Syran balanserar upp fettet från oljan.

Ingredienser

ca 5 dl aioli
1 äggula
1 msk dijonsenap
4 dl rapsolja
100g fläsksvål från Vindelnrökt sidfläsk
0,5 msk sherryvinäger
ev 1 msk vatten
salt

Relaterade produkter

Vindelnrökt Sidfläsk