Ramen med Vindelnrökt Fläskkarré

Ramen med Vindelnrökt Fläskkarré

Gör så här

Börja med att sätta igång buljongen genom att skala och dela grönsakerna i mindre bitar. Lägg dem sedan i en matberedare och kör tills det är finfördelat. Värm en kastrull med rapsolja och häll sedan ner grönsaksblandningen. Stek på medelhög värme utan att det tar färg i ca 10 minuter.

Under tiden slår du på en kastrull med vatten och kokar äggen som ska sojamarineras. Låt vattnet koka upp och lägg därefter i äggen och låt koka ca 6 ½ minuter. Denna tid passar till mellanstora ägg och ger ett ägg med rinnig äggula (tiden kan variera). När äggen kokat klart sköljer du direkt med kallt vatten.

När grönsaksblandningen stekt klart tillsätter du först sidfläsk som du skivat och skurit i tändsticksstorlek. Låt steka med ett par minuter. Tillsätt därefter vatten, fond och soja. Låt alltsammans puttra på låg värme utan att buljongen reduceras ca 25–30 minuter.

När äggen är helt svala skalar du dem och lägger ner i en bunke eller skål. Blanda soja, mirin och vatten och häll blandningen över äggen. Vänd sedan äggen efter ca 10 minuter. Låt stå tills det är dags att servera.

Medan buljongen puttrar på spisen skär du upp alla tillbehör och ser till att ha en liten kastrull med vatten redo att koka nudlar i. Den Vindelnrökta karrén skär du i så tunna skivor du kan. Samma sak med kastanjechampinjoner. Strimla salladslöken, den vita delen kan du skära riktigt tunt och den gröna blasten går bra att skära i lite tjockare skivor. Böngroddarna häller du av i en sil. Lägg alla färdigskurna ingredienser i skålar så att det går enkelt att färdigställa rätten.

När buljongen fått koka ihop sig är det dags att koka nudlar. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen, men dra gärna av 1–2 minuter av koktiden för att de inte ska bli överkokta när du lägger dem i den varma buljongen.

Vid servering: Börja med att hälla den varma buljongen i djupa skålar, se till att få med några bitar av sidfläsket i varje skål. Lägg därefter i nykokta nudlar och toppa rätten med de olika komponenterna. Man kan även välja att bara fylla skålen med buljong och nudlar och sedan ställa fram alla ingredienser på bordet. Så får var och en sätta ihop sin ramenskål. Smaklig måltid!

Tips!

För en ännu lyxigare ramen, byt ut vatten och koncentrerad kycklingbuljong mot din egna hemkokta kycklingbuljong.

Variera rätten med att testa olika nudlar t ex sobanudlar. För en annan karaktär, prova att steka karréskivorna snabbt på hög värme, alternativt ge dem lite färg med en gasbrännare. Du kan även variera rätten med dina egna favorittoppings.

Buljongen går utmärkt att frysa och är perfekt att ta fram när dina ramencravings blir för stora.

Ingredienser

4 portioner
1 pkt ramennudlar (200g)

Soja- och mirinmarinerade ägg

4 ägg
0,5 dl vatten
0,5 dl japansk soja
0,5 dl mirin

Buljong

3 msk rapsolja
1 morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,3 l vatten
0,5 dl koncentrerad kycklingfond
100g Vindelnrökt sidfläsk
2 msk japansk soja

Till servering

200g Vindelnrökt fläskkarré
4 kastanjechampinjoner (ca 90g)
1 burk böngroddar (410g)
4 salladslökar
1 kruka koriander