Potatiskroketter med Vindelnrökt Sidfläsk

Potatiskroketter med Vindelnrökt Sidfläsk

Gör så här

Skala och koka potatisen. När potatisen kokat klart pressar du den med en potatispress ner i en skål. Skär under tiden sidfläsket i små tärningar och stek ett par minuter i en panna. Häll sedan ner det i den pressade potatisen, ta med fettet från stekningen. Blanda med mjölk, grädde och smör. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna i kyl.

När smeten svalnat helt formar du små bollar utav den, ca 3-4 cm i diameter. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in ca 15 minuter i frysen.

Ta fram två skålar, i den ena vispar du upp 2 ägg och den andra häller du upp panko ströbröd. Ta ut bollarna från frysen och doppa först i äggen och sedan i ströbröd. Doppa alla kroketterna och lägg in i frysen igen. Vänta 15 minuter och upprepa sedan en gång till.

Värm en panna (eller fritös) med olja till 180 grader. Ta kroketterna ur frysen och sänk försiktigt ner dem i oljan med en hålslev. Fritera ca 4-5 minuter, tills de fått fin färg och blivit krispiga. Passa så att du inte friterar för länge, då kan det gå hål i paneringen och potatismassan tränger ut.

Servera som tilltugg, på en buffé eller som tillbehör istället för potatis till t ex kött, grönsaker och sås.

Tips!

Kroketterna kan med fördel göras i en lite större laddning och sparas i frysen. Då går det snabbt att plocka fram och fritera som tillbehör till en middag.

Ingredienser

4 portioner
500g mjölig potatis, skalad
100g Vindelnrökt sidfläsk, i små tärningar
1 msk smör
1 msk grädde
1 msk mjölk
salt och peppar
panko ströbröd
2 ägg
1,5 l olja till fritering

Relaterade produkter

Vindelnrökt Sidfläsk