Koreanskt fried rice med Vindelnrökt skinka och kimchi

Koreanskt fried rice med Vindelnrökt skinka och kimchi

Gör så här

Börja med kimchin. Hacka den gröna delen av salladskålen grovt. Massera kålen med händerna med lite salt i en bunke, låt stå och vätska ur. Mixa övriga ingredienser till kimchin i en matberedare till puré. Krama vätska ur kålen och blanda med purén. Ställ åt sidan.

Marinerad spenat: Finstrimla salladslök och stek i sesamolja och rapsolja till den mjuknar. Tillsätt bladspenat och stek vidare någon minut till den krymper. Smaksätt med risvinäger. Ställ åt sidan.

Skär skinkan i kuber, strimla den vita delen av salladskålen grovt och finstrimla salladslöken. Stek skinkan i olja till den fått fin färg. Tillsätt sedan salladskålen och salladslöken, stek några minuter. Klicka i gochujang och stek ytterligare några minuter.

Blanda till sist ner det kokta riset och stek några minuter till. Avsluta med att tillsätta räkor och smaka av rätten med salt.

Servera rätten med stekt ägg, kimchi och marinerat spenat. Låt var och en garnera sin egen skål. Njut!

Tips!

Det här är en perfekt kok-ihop-rätt att göra på överblivet ris eller andra rester.

Rätten är lätt att variera med olika grönsaker och ingredienser som du gillar.

Kimchi och marinerad spenat går att göra i förväg.

Ingredienser

4 portioner
200g Vindelnrökt skinka
2 salladslökar
1/2 salladskålhuvud (den vita delen)
4 portioner kokt ris
3 msk gochujang (koreansk chilipasta) alt 3 msk sambal oelek
80g skalade räkor
4 ägg

Snabb kimchi

1/2 salladskålhuvud (den gröna delen)
salt
4 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
1 msk råsocker
2 msk chiliflakes
1 dl fisksås
färsk ingefära, ca 3 cm

Marinerad spenat

2 msk sesamolja
1 msk rapsolja
1 salladslök
200g bladspenat
3 msk risvinäger