Gör så här
Skär sidfläsket i små tärningar. Hälften använder du i palten och hälften till servering.
Riv potatis fint i matberedare och låt den rinna av något i ett durkslag/sil. Blanda potatisen med salt och så pass mycket mjöl att degen blir hanterbar (mjölet sväller när smeten får stå en stund). Smörj in en form eller plåt med lite olja. Forma degen till åtta runda bollar och lägg på plåten. Ta en degklump i handen och gör en liten grop, lägg i ca 1 msk sidfläsk och rulla ihop.
Koka upp saltat vatten i en kastrull och släpp ner paltbollarna en åt gången i det kokande vattnet. Låt palten koka ca 45 minuter – 1 timme.
Stek resterande fläsktärningar så de blir knapriga och servera palten med lingon, smör och stekt sidfläsk. Njut!
Ingredienser
4 portioner (8 st)
350g Vindelnrökt sidfläsk
1 kg potatis (gärna mjölig sort)
2 tsk salt
5–6 dl vetemjöl
2 msk olja
3 liter vatten
2 msk salt
Till servering
rårörda lingon eller lingonsylt
smör
knaperstekt Vindelnrökt sidfläsk