Somrig smörgåstårta med färdigskivad Vindelnrökt Skinka

Ingredienser:

Cirka 10–12 bitar

 

2 paket Jubileumskaka (Polarbröd)

2 dl mjölk till att pensla bröden

 

Fyllning 1

0,5 dl bostongurka

200 g bakad leverpastej

 

Fyllning 2

80 g syltlök

80 g äpple

80 g soltorkade tomater

0,5 citron, saften

1,5 dl crème fraiche

 

Fyllning 3

1 dl majonnäs

0,5 dl crème fraiche

4 hårdkokta ägg, grovt hackade

150 g Vindelnrökt sidfläsk, knaperstekt i små kuber

0,5 rödlök, finhackad

1 tsk sherryvinäger

1 krm tabasco

 

Garnering

1 dl majonnäs

1 dl crème fraiche

1 kruka bladsallad

2–3 paket Vindelnrökt skinka

1 frp lagrad ost, skivad 150–300g

4 rädisor, tunt skivade

2 msk gräslök, finhackad

 

 

 

Gör så här:

Fyllning 1: Blanda leverpastej och bostongurka i en skål, låt stå i rumstemperatur.

 

Fyllning 2: Lägg alla ingredienser förutom crème fraiche i en matberedare och mixa till en massa. Blanda därefter i crème fraiche och smaka av med citronsaft.

 

Fyllning 3: Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.

 

Lägg ut det första brödet på ett passande fat. Var försiktig så att det inte går av i mindre bitar när du vecklar ut det. Pensla brödet med lite mjölk och fördela sedan fyllning 1 i första lagret. Lägg på ett till lager med bröd och pensla med mjölk. Bred sedan ut fyllning 2 och lägg på ett till lager med bröd och pensla med mjölk. Bred ut fyllning 3 och lägg på det sista brödet.

 

Garnering: Blanda crème fraiche och majonnäs. Pensla sedan tårtan runt om med blandningen. Därefter klär du tårtan runtom med salladsblad. På toppen varvar du skivor av Vindelnrökt skinka som du rullat ihop med skivor av ost på toppen, bygg utifrån och in tills du täckt hela tårtan. Toppa sedan med tunt skivad rädisa och gräslök. Servera och njut!

 

Serveringsförslag

Smörgåstårtan kan med fördel göras en dag innan, då blir den extra saftig. En fördel kan dock vara att vänta med garnering tills tillfället för servering.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vindelns Rökeri AB, Hantverkarvägen 10, 922 31 Vindeln

0933 - 100 35, info(at)vindelnrokt.se