Potatiskroketter med Vindelnrökt Sidfläsk

Ingredienser:

 

500 g mjölig potatis, skalad

100 g Vindelnrökt sidfläsk, i små tärningar

1 msk smör

1 msk grädde

1 msk mjölk

Salt och peppar

Panko ströbröd

2 ägg

1,5 l olja till fritering

 

 

 

 

Gör så här:

Skala och koka potatisen. När potatisen kokat klart pressar du den med en potatispress ner i en skål. Skär Vindelnrökt sidfläsk i små tärningar och stek ett par minuter i en panna. Häll sedan ner det i den pressade potatisen, ta med fettet från stekningen. Blanda med mjölk, grädde och smör. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna i kyl.

 

När smeten svalnat helt formar du små bollar utav den. Ca 3-4 cm i diameter. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in ca 15 minuter i frysen.

 

Ta fram två skålar, i den ena vispar du upp 2 ägg och den andra häller du upp pankoströbröd. Ta bollarna från frysen och doppa först i äggen och sedan i ströbröd. Doppa alla kroketterna och lägg in i frysen igen. Vänta 15 minuter och upprepa sedan en gång till.

 

Värm en panna (eller fritös) med olja till 180 grader. Ta kroketterna ur frysen och sänk försiktigt ner kroketterna i oljan med en hålslev. Fritera ca 4-5 minuter, tills de fått fin färg och blivit krispiga. Passa så att du inte friterar för länge, då kan det gå hål i paneringen och potatismassan tränger ut.

 

 

TIPS: Dessa kroketter kan med fördel göras i en lite större laddning och sparas i frysen. Då går det snabbt att plocka fram och fritera som tillbehör till en middag.

 

 

 

Vindelns Rökeri AB, Hantverkarvägen 10, 922 31 Vindeln

0933 - 100 35, info(at)vindelnrokt.se