Petter Thylin

Petter Thylin, krögare och kapten på Umeås medelhavskryssare Tapas Bar Deli. Berätta - vad tycker du är bäst med Vindelnrökt?

 

Det smakar bra. Balansen i produkten är klockren, bra fett, bra sälta grym rökighet och konsistensen är ”på riktigt”. Produkten är otroligt lätt att vidareförädla som professionell matlagare. Du behöver aldrig blanda i några essenser och smakförstärkare, vill man göra t.ex ”pulled pork” så får man den godaste pulled-porken någonsin med Vindelnrökt. Mycket smak för pengarna skulle jag vilja säga.

 

Till vardags driver du Tapas Bar Deli i Umeå men är också lite av en ”ölguru”, har du något bra tips på hur man väljer ut passande dryck till våra produkter?

 

Går man på öl funkar alltid en lager med kraftig karaktär och tydlig maltsmak. Ett bra lokalt alternativ är ”Malgomaj” av Västerbottens Bryggeri. Vill man hellre ha något annat så funkar alltid en ”Weissbier” med hög syra. Huvudregeln är att drycken är tydlig nog för att följa upp smaken i det Vindelnrökta. Detsamma gäller för vin, jag skulle inte rekommendera en rioja eller pinot noir utan kanske då hellre något lite kraftigare.

 

Du gillar ju att sticka ut hakan och göra oväntade kombinationer, särskilt på #burgarmåndag, vad tycker du folk borde äta mer av? Våga testa? Våga prova?

 

Vindelnrökt sidfläsk till vaniljglass, det är en grym kombo! Man måste våga kombinera sött och salt, oftast passar två goda saker tillsammans. Testa slänga in en vakuumförpackad sida i ugnen på morgonen så har du just en pulled pork till kvällen, som garanterat smakar mer än den du köper på affären. Våga ta ut svängarna och testa, en av våra storsäljare på restaurangen är t.ex Beershakes - en milkshake med öl; oväntat, lite halvkonstigt och alldeles fantastiskt!

Petters pistou med

Vindelnrökt Innanlårsskinka

4 portioner

 

400 g Vindelnrökt Innanlårsskinka (eller vanlig skinka)

1 liten zuccini

1 liten aubergine

1 röd paprika

1 stor, gul lök

6 tomater

Skalet från 1 citron

Salt

Peppar

Olivolja

Ev. färsk persilja

Gör så här:

 

Tärna zuccini, aubergine, paprika, lök och tomater. Rosta/stek grönsakerna i olivolja tills de får fin färg. Stek de gärna var för sig och lägg upp på tallrik. Sist lägger du tomaterna i stekpannan och steker dem tills de släppt vätskan, var noga med att få med all tomatsaft från skärbrädan. Tillsätt sedan de övriga grönsakerna, citronskalet och lite salt och peppar och låt puttra ihop. Tillsätt olivolja utefter smak.

 

Skiva Vindelnrökt Innanlårsskinka tunt och lägg på pistoun, finhacka och strö färsk persilja över. Serveras med pasta, potatis eller ris (om du vill).

Bakad Vindelnrökt Fläskkarré med spansk potatissallad

1 bit Vindelnrökt Fläskkarré (ska ugnsbakas i 6 timmar)

Rivet citronskal

Vetemjöl

Olivolja

 

6 potatisar

3 morötter

1 dl gröna ärtor

250g vit stångsparris (konservburk)

150g rostad, skalad paprika (oftast en glasburk, inlagd paprika funkar också)

1 dl majonnäs

Salladsskott

 

Gör så här:

 

Sätt ugnen på 85°C (varmluft), ta karrébiten ur förpackningen och packa in den noga i plastfolie. (Vanlig plastfolie tål 120°c, kolla på förpackningen om du blir osäker). Lägg i en ugnsform och stoppa in i ugnen. Låt stå och mysa i värmen i 6 timmar.

 

Tärna och skala morötter och potatis i ungefär lika stora bitar, låt koka tills de mjuknar (cirka 20 minuter). Låt rinna av och lägg i en skål. Hacka sedan ned sparris och den rostade paprikan, häll i de gröna ärtorna. Klicka ned majonnäsen och rör ihop. Dekorera med salladsskott.

 

Ta den Vindelnrökta fläskkarrén ur ugnen och lägg på en skärbräda. Skiva i centimetertjocka skivor och vänd först i vetemjöl och sedan i det rivna citronskalet. Stek tills det får färg i en het stekpanna med olivolja.

Servera till den spanska potatissalladen.

 

 

Vindelns Rökeri AB, Hantverkarvägen 10, 922 31 Vindeln

0933 - 100 35, info(at)vindelnrokt.se